Ski advies
Weet je niet precies welk soort ski’s het beste aansluit bij jouw niveau of stijl? Op deze pagina vind je het beste ski advies!
1. Ideale lengte ski’s bepalen
Bij het uitzoeken van een nieuw paar ski’s komt heel wat kijken. Eén van de belangrijkste punten is de lengte. Als basislengte kun je aanhouden dat ski’s 10 à 15 cm korter moeten zijn dan je lichaamslengte. Verder geldt over het algemeen dat langere ski’s meer stabiliteit bieden bij hoge snelheden, terwijl wat kortere ski’s juist makkelijk wendbaar zijn. Ideaal dus voor beginners! Verder kun je de onderstaande richtlijnen aanhouden:
All-mountain skiërs Neem ski’s op basislengte of iets korter voor een nog betere wendbaarheid.
Race/sport of freeride skiërs Kies eerder voor wat langere ski’s dan de basislengte. Deze lengte geeft je stabiliteit.
Snelle of zware skiërs Heb je een zwaar lichaamsgewicht voor jouw lengte, ski je graag op hoge snelheid of ben je vaak te vinden in diepe sneeuw? Kies voor ski’s die 5 tot 10 cm korter zijn dan je lichaamslengte.
Beginners Een kortere ski is makkelijker te hanteren in bochten en geeft meer controle dan een lang model. Als richtlijn kun je een lengte aanhouden die 20 tot 25 cm korter is dan je lichaamslengte.
Tip: Kies je voor een ski met rocker shape aan één of beide uiteinden, dan kun je voor een langere lengte dan aanbevolen gaan. Omdat de punt omhoog wijst, is het contactoppervlak kleiner.
2. Verschillende soorten ski’s
Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten ski’s te onderscheiden dat je niet meer weet wat te kiezen. Daarom zetten wij hier alle typen ski’s overzichtelijk voor je op een rijtje. En om het je nog makkelijker te maken zijn alle ski’s in onze webshop onderverdeeld per type.
2.1 All-mountain ski’s
All-mountain ski’s zijn het meest veelzijdige type ski’s. Ze zijn gemaakt om te kunnen gebruiken in alle gebieden, zowel op de piste als off-piste. Verwar dit type dan ook niet met allround/piste ski’s; die zijn voornamelijk geschikt voor op de piste. All-mountain ski’s zijn over het algemeen iets breder dan een allround/piste ski. Daardoor zijn ze niet alleen geschikt voor strakke pistes, maar ook goed hanteerbaar in poeder- en pap sneeuw.
De ene all-mountain ski is de andere niet! Er zijn onderling grote verschillen in breedte, lengte, flexibiliteit en shape. Daardoor is de ene all-mountain ski overwegend geschikt voor de piste, terwijl de andere all-mountain ski juist weer betere features heeft off-piste.
2.2 Off-Piste ski’s
Freeride ski’s zijn gemaakt om met name off piste te gebruiken. Deze ski’s zijn ontworpen op het maken van snelheid en scherpe bochten en dus perfect voor freeriding. Freeride ski’s zijn extra breed en daardoor floaten ze perfect op poedersneeuw. Doordat freeride ski’s wat stijver zijn, zijn ze minder vergevingsgezind dan bijvoorbeeld een all-mountain ski. Deze stijfheid is nodig om stabiliteit te bieden op hoge snelheden.
2.3 Alpine Race ski’s
High performance ski’s zijn onder te verdelen in 3 soorten, allen geschikt voor (zeer) ervaren skiërs en enkel te gebruiken op de piste. Ski’s in deze categorie worden vaak gebruikt voor wedstrijden. Waag je als beginner of licht-gevorderde dan ook vooral niet aan dit type ski’s!
- Race (ofwel reuzeslalom) ski’s: gemaakt voor hoge snelheden en lange bochten
- Slalom ski’s: gemaakt om makkelijk te kunnen draaien en heel stabiel
- Sport ski’s: gemaakt voor middellange bochten en gemiddelde tot hoge snelheden.
2.4 Freestyle ski’s
Freestyle ski’s zijn de laatste jaren opkomend. Dit type ski’s is bedoeld om trucs, stunts en sprongen mee te doen. Oftewel: perfect voor het funpark! Freestyle ski’s hebben een wat kortere lengte zodat je makkelijk scherpe bochten kunt maken. Daarnaast hebben ze geen specifieke voor- en achterkant, maar twee gelijke zijden waardoor achteruit skiën ook mogelijk is.
Tip: Ben je een beginnend skiër, heb je een beperkt budget of weet je nog niet precies welke stijl bij jou past? Ga dan voor een all-mountain ski. Met dit type kun je zowel op- als off-piste overweg.
3. Camber vs. rocker ski’s
De camber van een ski beschrijft de spanning en dus de punten waarmee de ski de sneeuw raakt.
Bij de traditional camber komt de ski in het midden iets van de grond en raakt het de grond bij de uiteinden. Wanneer je op deze ski gaat staan buigt het midden naar beneden en zal een groot oppervlak de sneeuw raken. Hierdoor heb je veel grip, maar ben je toch wendbaar. Dit is praktisch op hoge snelheden. Deze traditionele camber shape hadden tot een aantal jaar terug vrijwel alle ski’s.
Tegenwoordig hebben de meeste ski’s een combinatie van camber en rocker. De rocker shape aan één of beide uiteinden van de ski laat de punt omhoog wijzen. Daardoor zweeft dit model ski super soepel over poeder sneeuw. Ook kun je eenvoudig bochten insturen omdat de ski minder contact heeft met de sneeuw en dus minder weerstand geeft. Dit alles maakt het een vergevingsgezind en makkelijk hanteerbare ski. Bijkomend voordeel is dat je door het kleinere contactoppervlak voor een langere ski kunt kiezen, zonder daar hinder van te ondervinden. In tegendeel zelfs; op hoge snelheden en in poedersneeuw heb je juist profijt van die extra lengte. Nadeel is dat dit type ski door het kleinere contactoppervlak ook minder stabiliteit biedt.
Let op: Ski’s met een rocker shape hebben een verminderde kantengrip (in verhouding tot camber) en zijn dus niet echt geschikt voor pisteknallers.
4. Breedte en radius
De breedte en radius zijn belangrijke eigenschappen van een ski die veel zeggen over hoe een ski zich in de sneeuw gedraagt. Maar wat houden die eigenschappen nou eigenlijk in en waar moet je op letten bij de aanschaf van ski’s?
4.1 Breedte van ski’s
Bij ski’s zie je vaak een rijtje cijfers staan. Bijvoorbeeld 125-76-106,5. Deze cijfers beschrijven de breedte van een ski op 3 punten; de top, het midden (onder de bindingen) en de staart. Brede ski’s hebben veel contactoppervlak en zullen makkelijk floaten op poeder- en papsneeuw. Daarentegen is een smalle ski juist weer ideaal voor het maken van snelheid op de piste.
Over het algemeen kun je ski’s op basis van de breedte in het midden indelen per type.
Let op: deze maten gelden bij ski’s voor volwassenen met een gemiddelde lengte. Zeer korte of extreem lange ski’s hebben vanzelfsprekend ook een kleinere of juist grotere breedtemaat.
- Tussen 66 en 74 mm: allround/piste
- Tussen 75 en 88 mm: all-mountain
- Boven 88 mm: freeride
- Boven 100 mm: off-piste/poeder
Tip: Ben je op zoek naar een ski om mee te freestylen? Kies dan bij voorkeur voor een model waarvan de maten van de top en staart identiek zijn. De ski heeft dan geen ‘voorkant’ en dus kun je er makkelijk mee achteruit skiën.
4.2 Radius
De breedte van ski’s is bepalend voor de radius. Dit is de draaicirkel van de ski en geeft aan wat de grootste bocht is die je met een ski kan maken. In praktijk is die bocht altijd kleiner omdat de ski in meer of mindere mate doorbuigt tijdens gebruik. De uiteindelijke bocht is nog van heel veel meer factoren afhankelijk, maar om het voor nu simpel te houden kun je stellen; hoe kleiner de radius, hoe makkelijker je bochten kunt maken met een ski. Hou hier vooral ook als beginner rekening mee.
Ook op basis van radius kun je ski’s indelen per type.
- Tot 13 meter: slalom
- 13-20 meter: all-mountain
- Boven 20 meter: freeride/off-piste
- Boven 30 meter: race (reuzenslalom)
Tip: Na het kiezen van het type ski dat je nodig hebt (all-mountain, freeride etc.) kun je aan de hand van de radius en breedte bepalen of een bepaalde ski ook past bij wat je ermee wilt doen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een freeride ski, neem dan geen smalle ski met een kleine radius.
5. Flex / stijfheid
Ski’s hebben verschil in stijfheid, dit wordt ook wel ‘flex’ genoemd. Flex staat voor hoe sterk een ski kan buigen en is bepalend voor hoe deze zich gedraagt tijdens het gebruik. Hoe stijver een ski, hoe meer kracht er vereist is om te skiën.
Soft flex / flexibele ski’s
Flexibele ski’s zijn wendbaar, vergevingsgezind en goed hanteerbaar op lage snelheden. Op hoge snelheid zal dit type ski’s zich juist onstabiel gedragen en gaan klapperen. Dit type ski’s is ideaal voor beginners op de piste en freestylers.
Medium flex / medium stijve ski’s
Ski’s met gemiddelde stijfheid zie je vaak bij freeride ski’s, maar ook bij all-mountain en allround/piste ski’s. Dit type ski’s biedt stabilieit maar is toch voldoende flexibel voor een goede wendbaarheid.
Stiff flex / stijve ski’s
Stijve ski’s bieden veel grip op harde sneeuw en ijs en zijn stabiel op hoge snelheden. Daarom zie je dit vaak terug bij race en sport ski’s. Maar ook binnen de allround/piste ski’s zijn genoeg stijvere modellen verkrijgbaar. Nadeel is dat dit type meer kracht, techniek en ervaring vereist.
Tip: Ben je heel licht van gewicht? Dan ben je met flexibelere ski’s beter af. Je hebt dan minder kracht nodig om de ski’s te hanteren.